Gaskończyk Alain Ducasse to ikona francuskiej kuchni. Trzykrotnie zdobył trzy gwiazdki Michelin, a w całej swojej karierze uzyskał ich w sumie aż 21. Sklasyfikowany przez... Zobacz pełny opis
Gaskończyk Alain Ducasse to ikona francuskiej kuchni. Trzykrotnie zdobył trzy gwiazdki Michelin, a w całej swojej karierze uzyskał ich w sumie aż 21. Sklasyfikowany przez Forbesa na 94. miejscu na liście 100 najbardziej wpływowych ludzi na świecie, prezes sieci restauracji, idol wielu kucharzy na świecie, odznaczony legią honorową przezGaskończyk Alain Ducasse to ikona francuskiej kuchni. Trzykrotnie zdobył trzy gwiazdki Michelin, a w całej swojej karierze uzyskał ich w sumie aż 21. Sklasyfikowany przez Forbesa na 94. miejscu na liście 100 najbardziej wpływowych ludzi na świecie, prezes sieci restauracji, idol wielu kucharzy na świecie, odznaczony legią honorową przez prezydenta Francji Jacques’a Chiraka. Na czym polega fenomen tego niezwykle pozytywnego człowieka urodzonego w Landes, który w wieku 27 lat jako jedyny z pięciu pasażerów przeżył katastrofę samolotu turystycznego, a potem stał się najbardziej znanym szefem kuchni i kulinarnym mentorem na świecie? Ducasse to niespokojna dusza, która zadaje pytania, wciąż się rozwija i do czegoś dąży. Czego szuka jednak człowiek, który wydaje się mieć wszystko? Mając 23 lokale gastronomiczne na całym świecie i 21 gwiazdek Michelin, nadal tworzy nowe restauracje, buduje szkoły kulinarne i przesuwa granice własnego rzemiosła ku nowym, nieznanym horyzontom. Jest ciekawy świata, bezustannie podróżuje, a gotowanie jest dla niego nieskończonym kosmosem. Film jest portretem tej nietuzinkowej osobowości. Ducasse zgodził się, aby przez dwa lata kamera rejestrowała jego życie i pracę. Poznajemy tajemnicę kreatywności mistrza gotowania, jego filozofię życia i jedzenia, jak również jego nieustannie ewoluujący pęd ku rozwojowi.
Informacje o filmie Alain Ducasse - kuchenne wyzwania
studio
Centre National de la Cinématographie (CNC) (wsparcie) / France Télévisions (udział) / Jouror Productions (koprodukcja) / więcej
To charakteryzuje tego słynnego szefa kuchni, biznesmena i artystę w swoim zawodzie. Jak sam mówi, jego „poszukiwanie polega na próbowaniu rzeczy, których nie próbował”. Jest nienasycony i ciekawy świata. Zaangażowany społecznie na Filipinach i nie unikający działalności charytatywnej w fawelach Rio. Autor książek...